Bebek beslenmesi deyip geçmeyin, ilk kez anne oluyorsanız kocaman soru işaretleri kafanızdaki tilkilerin yerini alıyor. Kulaktan dolma, büyüklerimizin söylediği gibi bebek besleyecek olsak doğduğu gün çay, 1 ay sonra bebe bisküvisi yedirmek lazım. 13 aydır savaşıyorum ve bu kitap da savaşımda epeyce yardımcı oldu. 237 sayfalık Bebekler İçin Doğal Sağlıklı Beslenme kitabı Bilimteknik Yayınevi (Platform Kitap)’nden çıkmıştır. Yazarı Jacqueline Rubin ise beslenme, aile ve eğitim alanlarında eğitim alan bir beslenme uzmanıdır.
Kitabın bölümlerinin adını yazarak güzel bir özet geçiyorum. “İçinizdeki yolculuk başlar (hamilelik ve emzirme dönemi)”, “sütlü Samanyolu’na yolculuk (bebeğin ilk altı ayı)”, “bebek beslenmesinde temel öğeler”, “marketlerde kısa bir yolculuk”, “besin elerjileri ve intoleransları”, “evde bebek yemekleri hazırlama tahmin ettiğinizden daha kolay”, “annenizin mutfağına hoş geldiniz- katı yiyeceklere başlama”, “6 ay ve üzeri bebekler için tarifler”, “7-8 aylık bebekler için yiyecekler”, “7-8 aylık bebekler için tarifler”, “9-12 aylık bebekler için yiyecekler”, “9-12 aylık bebekler için tarifler”, “12-18 ay ve üzeri bebekler için yiyecekler ve sonrasında tarifler” olmak üzere 14 bölümden oluşuyor.
Ek kısmında ise Instagram’da önceden paylaştığım vitamin ve mineral kitapçığı ve sözlük yer almaktadır.
Kitabı Celil Ediz 13 aylıkken okuduğum için hamilelik, emzirme ve bebeğin ilk yılı için faydalı bilgiden nasiplenemedim. Gene de göz attım ve keşke daha önce elime geçseymiş dedim. Zira hamileler için vitamin ve mineraller, takviyeler, uzak durulması gereken besinler gibi pek çok bilgi mevcut. Emzirme dönemi ise hem anne için hem bebek için tüyolar içeriyor.
Bebeklere meyve, sebze, et, yumurta, süt vb. besinler öneriliyor da faydaları neler, hangi besinde ne var ve bunlar ne işe yarıyor; çoğumuz bilmiyoruz. Kitapta hepsi tek tek yazılmış. Mesela aklıma kazınan en basit ve şaşırtıcı tavsiye: Bebeğinize çikolata yedirin çünkü faydalı ama gerçek çikolata bulun! Gerçek çikolata nedir? Kitapta detaylıca yazıyor.
Marketlerden alışveriş yaparken etiketi okumanın önemini ve nasıl yapılacağı da açıklıyor. Basit gibi görünse de hem bebek hem aileniz için hayli önemli bir konu.
Celil Ediz çok şükür besin alerjisi yaşamadı ama yaşayan annelerden dinliyor ve görüyorum ki sancılı bir süreçmiş. Kitapta bunun için de ayrı bir bölüme yer verilmiş.
Katı gıdaya geçiş her yeni anne için kafa karıştırıcıdır. “Ne neyle yenmeli, mamalar nasıl saklanmalı, stoklasak ta mı saklasak günlük yapıp kafayı mı yesek, bebek doydu mu, yetti mi yoksa çok mu geldi, hangi tahıl ne zaman yemeli, tahıllar nasıl pişirilmeli, diş çıkarıyor yemiyor, dişi hem kaşısa hem de doysa, bebek bu sebzeyi yemiyor ama faydalı; o zaman nasıl yedirmeli, pişirme yöntemleri nelerdir?” gibi onlarca soruya cevap veriyor. Hem de tarifleri mevcut, bir iki tanesi denedim ve hiç de fena olmadı.
Kitabın tek olumsuz yanı var; o da bizim topraklarda yetişmeyen/pek tüketilmeyen besinlerle ilgili bolca tarif ve öneri olması. İster istemez o sayfaları atlamak istiyorsunuz. Mesela darı, kamut lapası, arpa gevreği, mango, tofu gibi besinlerden sıkça söz ediyor. Tabi tarifleri sabit tutup alternatif üretmek de mümkün.
Kitapta en çok içime sinen şey hem besinlerle ilgili bilgi almak hem de sadece Celil Ediz için değil ben ve Onur’un beslenmesi için de öneriler sunmasıdır. Hani nasıl başlarsa öyle gider ya; Celil Ediz’e sağlıklı besinler vererek alıştırırsam ileride de zararlıları zaten canının çekmeyeceği umudundayım. Kitap bana bunu öğretti. Tabi çevreyi nasıl engelleyeceğim, bilmiyorum 🙂