Kitap

Doğumdan İtibaren Montessori (2015)

Doğumdan İtibaren Montessori

Doğumdan İtibaren Montessori

Hamileliğimden bu yana sürekli duyduğum, az çok araştırma yaptığım fakat üstünde fazla durmadığım Montessori, Celil Ediz hızla büyürken tekrar kafamı kurcalamaya başlamıştı. Ben de internette doğru yanlış bilgi edinmek yerine bir kitabını alıp okumayı tercih ettim. 0-3 yaş arası çocuk eğitimini ele alan kitabın yazarları Paula Polk Lillard ve Lynn Lillard Jessen’dir. 272 sayfalık kitap, Kaknüs Yayınları tarafından basılmıştır. Her iki yazar da Montessori konusunda uzman ve bir okul kurmuşlardır.

İnsanın tamamlanması, yeni doğanı karşılamak, dünyayı keşfetme, el ve beyin, emeklemeden koordinasyona, pratik yaşam, kişisel bakım, dil ve zeka, gelişen irade, sonuç bölümleriyle Montessori eğitimi her alanda irdeliyor. Kitabın akışı pek başarılı değil, okurken zaman zaman sıkıldım. Zira hem bazı tanımlar ve cümleler sıklıkla tekrarlanırken hem de bilimsel açıklamalar kafa yoruyor. Neredeyse kitabın yarısında Montessori’ye giriş yapıyorsunuz ama bir türlü giremiyorsunuz 🙂 Montessori’ye göre bebeği nasıl yetiştirmeli, odasını ve evi nasıl düzenlemeli konularına bir türlü giremeyince sayfaları atlayasım geldi ama sabırla devam ettim. Asıl konuya 6. bölümde “Pratik Yaşam” ile giriyor ve o andan itibaren pür dikkat sayfaları çeviriyorsunuz. Bebeğin odası nasıl düzenlenmeli, yemek, giyim, tuvalet eğitimi, temizlik, sözlü ve yazılı dilin gelişimi, müzik ve sanata bakış, oyuncaklar ve hayali oyun gibi hemen her konuyu irdeliyor ve Montessori’ye göre anlatıyor.

Peki, Montessori’ye göre Celil Ediz’i eğitecek miyim; daha doğrusu onun hayatına Montessori’yi yerleştirecek miyim? Sanırım kitabı okumakta ya da Montessori’yi kabullenmekte biraz geç kaldım. En basitinden yatak odasını bile bu görüşe göre düzenlemediğimi gördüm. Ama elbette yemek, giyim, tuvalet eğitimi, temizlik, dil gelişimi gibi konularda bu görüşü benimsemek hiç de fena değil. Aslında hayatı zorlaştırmıyor. Hem çocuğa sorumluluk vererek kendi başına bir birey olmasını sağlıyor hem de başta biraz anne babayı zorlasa da ileriki dönemlerde bağımsızlığa kavuşması ebeveyni rahatlatacağı sinyallerini veriyor. Elbette bizim gelenek göreneklerle bağdaşmadığı tarafları var. Hangisi doğru, hangisi yanlış diye bir sonuç da yok. Yaşam tarzınız, hayata bakışınıza göre değişebilir. Ama öncelik bebek/çocuk gelişiminde en iyiyi hedeflemekse elbette Montessori güzel bir yol!

Kitabı okuduktan sonra başka bir Montessori kitabına da göz atma isteği geldi. Bu kitabın yeterli olmamasından mı kaynaklanıyor yoksa daha derine mi inmek istiyorum; emin değilim. Bu nedenle kitabı tavsiye edip etmemek arasında kaldım. Lakin mutlaka Montessori’yi araştırmak, incelemek, yaşamın bir kenarından sokmakta fayda var.

Yazar hakkında

sinemaseveranne

1 Yorum

  • Merhaba, kitap ile ilgili yorumunuza son derece katılıyorum.
    Bitirdiğimde Montessori ile ilgili bir başka kitap okuma arzusu bende de oluştu ve galiba daha tatmin edici bulduğum Charlotte Poussin inzalı “Bana Kendi Kendime Yetmeyi Öğret” isimli kitaba başladım. Hem size, hem de bu yazıyı okuyanlara naçizane tavsiyem olsun ☺️

Yorum Bırak