Günlük

Uyku Eğitimi – Her Eve Lazım

Uyku Eğitimi Sonrası Celil Ediz

Uyku Eğitimi Sonrası Celil Ediz

Her yeni anne babanın dilinde olan, bebeğe faydalı mı zararlı mı diye eleştirilen, “Bebek ağlatılmaz psikolojisi bozulur” diyen ama “Gel o zaman bir gün de sen bak, yardım et bana” deyince gıkı çıkmayan insanlara kulak tıkayarak uyku eğitimi macerasına atıldık.

Celil Ediz’in ilk bebek olma heyecanıyla tüm itirazlarıma rağmen kucak bebeği yapılması, bir de üstüne kolik olması nedeniyle ilk 3 ay kabus, bir sonraki ay yılgın, 5. ayda bitiminde ise mutluluktan uçan bir anne oldum! Uyku eğitimiyle ilgili çevremde ve sosyal ağlarda paylaşımlar yaptıktan sonra sıkça soru geldi. Ben de durumu eğitim öncesi, eğitim ve sonrası olarak 3 aşamada ele almaya karar verdim.

Uyku Eğitimi Öncesi

Celil Ediz çok gazlı bir bebekti (hala kalıntıları devam ediyor!). Sürekli ağlar, uyumaz, sallamadan sakinleşmezdi. Uyku haricindeki neredeyse tüm vaktini kucakta geçirdi. Gündüz uykuları 15-20 dakikadan 2 ya da 3 kez, gece uykusu da bölünmelere rağmen 9-10 saat kadardı. Her uyku öncesi kucakta sallarken ninni söylüyor ve ocağın karşısına geçip aspiratör sesiyle boğuşuyorduk. Ne kadar sinir bozucu, yorucu ve yıpratıcı olduğunu siz düşünün. Hamileyken ve sonrasında okuduğum çokça kitap – makale – internet araştırmalarına rağmen başka yolu bulamadık. Üçüncü ayın sonlarına doğru ayağımda sallayarak uyutmaya da başladım. Zira Celil Ediz’in gün geçtikçe artan kilosu bana bel ağrısı bahşetti. 40 gün diye adı çıkan lohusalık 4 ay devam etti ve evde oturmaya hiç alışık olmayan bünyeme bir de uykusuzluk, yorgunluk, bakımsızlık eklenince çileden çıkma noktasına geldim.

Baktım eğitimi ben ve eşim veremiyoruz, profesyonel destek alalım dedik ve Celil Ediz 4-4,5 aylıkken Bebek ve Uyku internet sitesinin sahibi Sinem Gerger Akınal’la iletişime geçtim. Telefon görüşmemiz sonrasında 5. ayı beklememiz gerektiğini söyledi ve 5. ayı biraz geçince eğitim için karar aldık.

Uyku Arkadaşı Kukla

Uyku Arkadaşı Kukla

Uyku Eğitimi

İlk önce aile içinde ve bebeğe bakacak kişilerle anlaşmalısınız: Eğitim kolay değil ve asla kuralları bozmamalısınız. Eşimle benim en büyük endişemiz bebeğin çok ağlaması ve buna dayanamama ihtimalimizdi çünkü Celil Ediz fazlasıyla ağlayan (sanki başka bebekler hiç ağlamaz ya!) bir bebekti.

Eşim de ikna olduktan sonra Sinem Hanım’la detaylıca görüştük ve Celil Ediz’in ayına, rahatsızlıklarına (reflüsü var), beslenme şekline göre eğitim planı çıkarıldı. Sinem Hanım Celil Ediz’in 5 aylık olması nedeniyle emziği mutlaka bırakmamız gerektiğini söyledi çünkü uykudayken emzik ağzından çıktığında tekrar alıp ağzına koyabilecek ayda değildi. İlk itirazım burada oldu. Celil Ediz ve emzik bırakmak mı? İmkansız! Tek susturma yöntemimi bıraktırmaya zaten ben hazır değildim. Sağ olsun tekrar tekrar sebebini açıklayarak ikna etti ve emziği ağzından çıkınca kıyameti koparan bebek 2 günde alıştı! Artık eğitime tamamen hazırdık.

İlk iki gece yorgunluktan bitap düşeriz diye Cuma gecesi eğitime başlamaya karar verdik çünkü Celil Ediz’in yatakta tek başına, sallamadan uyumayacağına emindik. İlk gece 26 dakikada uyudu. “Tesadüftür, yorgundu ve gündüz uyumamıştı” deyip şaşkınlığımızı bastırdık. Ertesi gün gene aynı dakikalarda uyudu. Bu sefer şoka girdik çünkü Celil Ediz gündüz uyumaz, üstelik 15-20 dakika da değil, tam 65 dakika!

Eğitim iki hafta sürdü ve önemli olan uykuya dalış süresi gittikçe azaldı. Geceleri beslenme adetlerini gene tüm itirazlarıma rağmen azalttık (azalması gerektiğini zaten doktoru söylemişti de benim içim elvermemişti). Uyanma adetleri azaldı ve sabahları 5-6 yerine 7-8’e kadar uyumaya başladı.

Uyku Tulumu - Mothercare

Uyku Tulumu – Mothercare

Uyku Eğitimi Sonrası

Yaklaşık iki aydır eğitimi asla bozmadık. Ne ninni söyledik, ne salladık, ne beyaz gürültüye başvurduk ne de emziği tekrar verdik. Uykuya dalış süresi arttı, sabrettik; uyku süreleri çok azaldı, sabrettik. Uyku eğitimi ve sonrası bir ay dışarı çıkmadık, gene sabrettik. Sonuç: Çayına, kahvesine, filmlerine, kitaplarına kavuşan mutlu bir anne ve annenin huzura kavuşmasıyla rahatlayan baba 🙂 Şu an diş çıkarma evresinde olduğundan uykuya dalması uzuyor, uyku süresi azalıyor. Geceleri uyanıyor, ağlayıp bağırıyor. Bunlar elbette geçici şeyler. Yapmamız gereken ise anne ve baba vicdanını bir yana bırakıp eğitimi yaşam biçimi haline getirmek.

Günbegün Tuttuğum Uyku Saatleri :)

Günbegün Tuttuğum Uyku Saatleri 🙂

Bana sorulan sorular için birkaç madde sıralayacak olursam:

  • Sinem Hanım işini biliyor ve eğitim süresince çok yardımcı oluyor. Sabırlı, anlayışlı ve sonuç odaklı bir yaklaşımı var.
  • Eğitim her bebek için aynı olmayabilir. Eğitimin içeriğini anlatmam yanlış olur. Bebeğin kaç aylık olduğu, beslenme şekli, rahatsızlıkları önemli.
  • Odasını uyku eğitimine göre ayarlamanız gerekiyor. Önceden okuduğum kitaplar nedeniyle odası zaten tam da eğitime uygundu. Sadece eğitim öncesi odayı tamamen karartmak için blackout perde aldım.
  • Celil Ediz uykuya dalarken ağlıyor mu? Evet, genellikle; ara sıra da konuşarak dalıyor. Ama ağlarken genelde gözyaşı olmuyor, numara yapıyor. Buna eğitim sırasında birebir şahit oldum ve vicdanımla barıştım.
  • Uyku düzeni bozuluyor. Özellikle eve biri geldiğinde, dışarıda olduğumuzda, dışarıdan eve gelip de eve alışma saatlerinde, hastaysa, aşı olduysa, babası hemen o uyumadan önce eve geldiyse şaşıyor. Ama bunlar geçici; illa aynı saatte uyuması için ısrar etmeye gerek yok. Bebek kendi uyku sinyallerini veriyor. Ben akşam saatini değiştirmemeye çalışıyorum. Gündüz ona kalmış.
  • Eğitim esnasında ve sonrasında bir iki hafta boyunca eve misafir gelmesin. Misafirden kastım eğer bebeğe günlük olarak bakmıyorlarsa anneanne, babaanne de dahil. Anneanne ve babaanneler kızmasın buna çünkü onlar bebeğin ağlamasına kıyamazlar ve bebek onları görünce şımarır; uyumak istemez.
  • “Uyku uykuyu getirir” lafı sonuna kadar doğru!

Tüm bebeklere bol uykulu, sağlıklı günler 🙂

Yazar hakkında

sinemaseveranne

25 Yorum Var

  • Uyku eğitimi veren uykusuz bir anne olarak sormak istediklerim var:( 2 gün oldu basliyali ama hala gece çok uyaniyor 3 kerede olsa besliyorum. Ve mecbur kucağa aliyorum:( sorum şu kii gece uyanınca ne yaptınız ve uyku egitimini hem gece hem gündüz bir arada mi uyguladiniz.ben şuan sadece gece uyku eğitimi veriyorum ferber teknigini kullanıyorum.6. 5 aylık anne sütü + gündüz kadınlar şeklinde besleniyor oglum

    • Merhaba, öncelikle çok kolay gelsin 🙂 En zor dönemi başlangıcı oluyor. Celil Ediz’in uyku eğitim yöntemi Kim West’ti yani kontrollü uzaklaşma. Ferber tekniğini okudum ama uygulamadığım için bilmiyorum. Yalnız bu eğitimlerde gece gündüz aynı anda eğitim verilmesi gerektiğini duymuştum. Bebek gece eğitim alıp gündüz almazsa kafası karışır ve işine geleni ister. Uyku danışmanımız Sinem Hanım’ın beni sürekli uyardığı tek şey bir kere bile kucağa alıp düzenini bozmamaktı. Oğlum 5 aylıkken aldı ve şu an 8’e girecek, 3 aydır bir kere bile kucağa almadım; hasta dahi olsa. Elbette sakinleştirmek için kucağa aldım ama uykuya dalmadı yatak haricinde. Sanırım sıkıntı bundan kaynaklanıyordur.

      Bir de her bebeğin yapısı farklı olabilir. 2 gün henüz çok erken. Yolun başındayken 24 saat eğitimi deneseniz daha faydalı olur sanırım.

      Diğer sorunuza gelecek olursam, gece 2 defa besleniyordu formül sütle. Sinem Hanım ve bebeğin doktoruna danışarak bu öğünleri teke düşürdük. İster direk kesin, ister miktarını azaltarak. Doktorunun da dediği şuydu: 6 aylık bir bebek (boyu, kilosu, gelişimi yerindeyse) sabaha kadar beslenmeden uyuyabilir. Uyanma sebebi anneye özlem, alışkanlık, birini yanında isteme, kucağa alınma hissi gibi şeylerdir. Ben miktarını azaltarak ve saatini erkene çekerek yaptım. Önce ben yatmadan saat 23:30 gibi verdim, sonra saati kurarak 03:00 gibi verdim. Miktarları azalta azalta gece beslenmeyi kestim ve 23:00 civarı beslenmeye devam ettim. Tabi Celil Ediz’in reflüsü var, zaten gece beslenmesi onun için sağlıklı değildi. Bir bakıma işe yaradı eğitim. Siz de doktorunuza danışarak beslenme düzeni kurabilirsiniz.

  • Merhaba ben size uykusu ile ilgili değil de kucağa çok alışmış bir bebekti yazmışsınız. Onla ilgili sormak istiyorum. Bunu nasıl aştınız. Biz de de aynı problem var. İlk aylar kucağa çok alıştı şimdi 10 aylık hala dışarı çıktığımızda bebek arabasına binmez illa ki kucak ister. Evde hep birlikte oynamak istiyor. Tek başına kesinlikle durmuyor. Tuvalete bile gitmek zorlaşıyor. Ben bunları kucak alışkanlığına bağlıyorum. Sürekli temasa ve ilgiye alıştı diye yorumluyorum. Siz.aşabildiniz mi ve nasıl aştınız

    • Merhaba Pınar Hanım. Kucak alışkanlığını uykuya geçişte bırakabildik sadece. Celil Ediz 8 aylık oldu ve hala kucağı ÇOOOK seviyor. Sürekli okuduğum kitaplarda kucağın, dokunmanın, hissetmenin çok faydalı olduğu yazıyor. Ben de hala bir kişinin de “Güzel ama taşıması zor” diye yazmasını bekliyorum 🙂 Tabi ki eskisi kadar değil kucakta durması. Nasıl aştım diye sorarsanız park yatağa koyuyorum her gün, orada beni göre göre tek başına kalmaya alıştı. Oyuncakları koyuyorum oynuyor. Önce 2 dk, sonra 5, sonra 10 dakika diye diye 20 dakikaya ulaştım. Zaman zaman “Ben banyoya gidiyorum, çamaşırı serip geleceğim, mutfaktan su alıp geleceğim” diye neler yapacağımı anlatarak kısa süreli ayrılıyorum. Ağlıyor mu, evet! Numaradan olduğunu bildiğim için her ağlamasına bakmıyorum. Ara ara gidip sakinleştirip oyuncak kumandasını çalıştırıyorum ve müziğe dalıyor.

      Ayrıca Eva matlardan aldım. Onda emeklemek hoşuna gidiyor. Başında dursam da kucağımda durmuyor en azından. Bir de kendi yatağımın üstünde çok zaman geçiriyoruz. Oyuncakları seriyorum onla oyun oynuyorum. Kucağı unutuyor epeyce.

      Mutfakta yemek yaparken mama sandalyesine koyuyorum. Bir elimde kaşık yemek yaparken bir yandan da dans edip şarkı söylüyorum o da gülüp oyalanıyor. Mama sandalyesi yarım saat 45 dk işe yarıyor.

      Arabada ise hala kucak istiyor. Oyunlar, şarkılar işe yaramıyor. Bazı bebekler arabadan nefret ediyor işte, yapacak bir şey yok. Zamanla alışacaklar. Güvenli değil, sürekli gel git yaşıyorum ama bir o kazanıyor bir ben 🙂

  • Merhaba biz de 4.5 aylık olduk ve emzige çok düşkünsüz özellikle uyumadan önce siz nasıl vazgeçirdiniz yardımcı olursanız sevinirim

    • Merhaba Fadik Hanım, ben emziği bırakmanın imkansız olduğunu savundum Sinem Hanım’a. Sağolsun eğitim konusunda çok net durdu ve mecburiyetini tekrar tekrar belirtti. Celil Ediz emzikle susan bir bebekti. Gün içinde, uykudan önce, uyku esnasında sürekli ağzındaydı. Eğitimden 3 gün önce evdeki tüm emzikleri ve zincirlerini sakladım. Biberonları da beslenme haricinde göstermedim çünkü ağzını emzik olarak algılayabilirdi. İlk gün zor geçti, yatarken bile “Memeee” diye bağırdı 🙂 🙂 İçim kan ağlasa da sabrettim. İkinci gün daha alışır gibi oldu ve üçüncü gün hiç sorun çıkarmadı. O ilk bir iki günü atlatırsanız rahatlarsınız. Benim yeğenlerim 3-4 yaşlarına kadar emziği bırakmamışlardı ve ayrılmaları zor olmuştu. Sinem Hanım sayesinde emzik bırakma problemini hızlıca çözdük çünkü bebekken unutmaları daha kolay oluyor. Yalnız şu da var: Emziği bırakan bebek parmağı emiyor, bunu göze almalısınız. Parmak emmenin bir zararı yok. Bir süre sonra onu da azaltıyor. Celil Ediz 8 aylık oldu, eskisine oranla epeyce az parmak emiyor. Bir de emzik yıkama, yenileme, kaybetme dertlerinden de kurtulmuş olduk 🙂

  • Merhaba,
    Birşey danışmak istiyorum size. Oğlum 20 aylık doğduğundan beri bir uyku düzeniniz vardı saat 9 da yatardı 1 yaşından sonra sabah 9 a kadar hiç uyanmadan uyurdu hem öğlen hem gece yatağına yatırıp sütünü verirdim kendi dalardı fakat 14 aylıkken bir kardeşi oldu. Ben ona bağlıyorum artık. Bir aydırda düzen tamamen bozuldu gece 2 3 de zar zor uykuya geçiyo oda ayakta sallayarak nasıl bir yol izlemem lazım tekrar düzene oturtmak için 😞

    • Büşra Hanım Merhaba. Ben http://www.bebekveuyku.com Sinem Hanım’dan danışmanlık alan bir anneyim, yani bu konuda uzmanlığım yok. O nedenle sizi yanlış yönlendirmek istemem, sonuçta en kıymetli varlıklarımız çocuklarımız 🙂 Sinem Hanım’a sosyal medyadan ya da mail/telefonla ulaşırsanız daha iyi olur.

  • Arya 3 aylık.gece 24.00 01.00 olmadan uyumuyor.ama sabah 8 e kadar uyuyup uyanıp emince 3 bazen 4 saat uyuyor.gün içinde çok uyumasina rağmen gece yinede geç yatıyor.gece uykusunda salgılanan hormonlardan mahrum kalıyor mu diye endişeliyim.yoksa benimle yatıp kalkması iyi bir şey mi

    • Merhaba Sidar Hanım. Konu hakkında uzman değilim ama hem aldığım eğitim hem de araştırmalarım da öğrendiğim kadarıyla bebeklerin o saate kadar uyanık olması doğru değil. Sizinle yatıp kalkması hormonlar için de dünyaya alışma süreci için de yanlış görünüyor. Ben ne iyi ne kötü bilimsel bir cevap veremesem de Celil Ediz’in uyku düzeni için yaptıklarımı paylaşabilirim. Celil Ediz doğduğu andan itibaren gece gündüz kavramını öğrenmesi için geceleri ışık yakmadık evde. Tabi sadece eşim ve ben olduğumuz için bu bize de çok sorun yaratmadı. Gecenin karanlık ve uyku dönemi olduğunu anladı. 8 aylık oldu, hava kararınca bile bir sakinlik kendiliğinden geliyor üstüne. 2 aya kadar aynı odada yattık. Sonrasında da kendi odasına bıraktık ve tek başına uyumayı öğrendi.

      Yazıyı zaten okumuşsunuzdur. Çok ciddi uyku sorunu vardı. Geceleri gündüze oranla daha rahat olsa da uyutma süresi ve gündüzleri eziyetti. Bu problemi de Sinem Hanım’la aştık. Hala da saat 19:00 oldu mu evde uyku moduna geçiyoruz, henüz 20:00’yi geçirmişliği yok (Tabi ilerde ne olur bilemem). Evin ışıkları sönüyor, sadece gece lambası ve aspiratör ışığı açık kalıyor. TV/müzik/bilgisayar açıksa kapanıyor. Oyun oynamayı bırakıyor, oyuncaklar çok fazla görünmüyor etrafta. Uyku eğitimi alacaksanız ne güzel ama almayacaksanız bile bu gibi gece uyku vaktini hatırlatma aşamalarına geçerseniz uyku düzeni biraz oturabilir.

      Gece uykusunun çok sağlıklı olduğu sıklıkla vurgulanıyor. Geç yatsın, daha çok uyur, geç kalkar düşüncesi ne yazık ki çok yanlış; bunu büyükler söylüyor ama uzmanlar doğru bulmuyor.

  • Sinem hanım merhaba. Size bir tecrübeli anne olarak şu sorum olacak. Oğlum 4 ayiblna 1 hafta sonra girecek. Ve kucağa inanılmaz alıştı. Gece ben onunla uzanirsam 11-12 gibi yatar uyur ama ben yaninda olmadığım zaman uyanir. Öğle uykusu da en fazla 40 dk. Bir çok yazı okudum eğitim ile ilgili ama çoğu uzmanlar 5-6 ay gibi baslamasi gerektiğinden yana. bazıları ise ne kadar erken bbaşlarsanız o kadar iyi olur diyorlar. Bu konuda ne tavsiye edersiniz. 4 ayda baslamalimiyim yoksa 5-6 ayini beklemelimiyim??

  • Merhaba bişey danışmak istiyorum size. 3.5 aylik kızım var. Biz de aynı siizn gibi ilk 3 ay gaz sıkıntısı yaşadık simdi de o yılgın ayı geciriyoruz sanırım. Umarım bundan sonrası da size benzer😃. Bizim şimdiki sıkıntımız şu: kızım gündüzleri emmek istemiyor daha doğrusu göğsünü almıyor biberona sagip sütümü veriyorum ancak öyle alıyor. Bir de uyumak da çok zorlanıyoruz. Her uykusu geldiğinde çok ağlıyor. Önce kucakta biraz dolanıyoruz sonra ayağına alıyorum ama çok ağlıyor. Dediğiniz gibi ay geçtikçe benim de belim sinyaller vermeye başladı. Tavsileriniz nelerdir? Şimdiden çok teşekkürler

    • Merhaba Melike Hanım. Ben oğlumu 2,5 ay emzirebildim sadece. Bu yüzden uyku eğitiminden önce biberonla tanışmıştı. Sizle birebir aynı şeyleri yaşadım. Zaten ağlaması en can acıtıcı şey. Tüm bu sıkıntılardan uyku eğitimiyle kurtuldu. Lakin ağlamalar tamamen yok olmuyor veya Celil Ediz’de yok olmadı; sadece oranı ciddi azaldı. Hem uyku kalitesi yükseldi hem de uyku haricindeki zamanlarda çok daha mutlu ve huzurlu oldu. Tavsiye olarak uyku eğitimi diyebilirim de en az 5 aylık olması gerekiyor. Daha erken genelde kimse tarafından onaylanmıyor. Şöyle yapın böyle davranın demem zor; bu konuda uzman değilim. Sadece oğlum için eğitim almıştım.

    • Merhaba Melike hanım, bahsettiğiniz aylar tam da meme reddi diye bir kavramın başladığı aylarmış. İsterseniz internetten bir okuyun bu kavramı ve mücadele yollarını.

  • Merhaba benimde bir sorum olacaktı benin oğlum 7 aylık 1ay öncesine kadar akşam yatırır dimm sabah utanırdı ama şu 1 aydır geceleri uyanıp ağlıyor ayakta sallıyorum belki dislerden dir ama kendi kendine uyumayı ve gece uyuanmamasini nasıl düzene koyabiliriz üstelik çalışıyorum sabahları çok erken bırakıp gitmek zorundayım

    • Merhaba Hilal Hanım. Celil Ediz de 7. ayı itibariyle diş çıkardı üstelik 5 haftada 5 diş! Düzenli olan gece uykuları diş nedeniyle bozuluyor. Eğitim biterken Sinem Hanım da bunun olabileceğini söylemişti bana. Ben eğitim kurallarını bozmadım ama eğer katılarak ağlıyorsa kucağınıza alıp sakinleştirin. Eğer su veriyorsanız uyandığında su verin, sakinleşiyordu oğlum. Bir de doktorunuzun önerisi ile diş jellerinden kullanabilirsiniz. Doktoru günde 6 kez kullanabileceğini söylemişti ama ben sadece gece yatarken sürüyordum, hala da devam ediyorum. Konu dişse biraz sabredin, bir kaçı çıkınca eski düzene girer inşallah.

      Şunu da unutmamak lazım. Bebekler gece uyanabilir ama eğer bir sıkıntı yoksa tekrar uykuya kendi dalabilir eğitim doğrultusunda. Celil Ediz 9 aylık olmak üzere ve geceleri uyanıyor konuşuyor, ağlıyor. Katılmadığı sürece biz dokunmuyoruz kendi kendine tekrar uyuyor.

  • Merhabalar,
    6 bucuk aylik bir kızım var ve gece beslenmesi sizin gibi uyuduktan sonra 23.00 gibi mama ve saat 4 gibi tekrar emzirme. Merak ettigim bunu nasıl teke düşürdünüz? Gelisimi gayet iyi durumda bebegimin. Eskiden sadece 3 gibi emzirirdim ama 5 aylik oldugundan beri uyanması arttigi icin 23.00teki beslenmeyi eklemek zorunda kaldim. 23.00te uyurken yiyor, sonra 4 gibi kendiliginden uyaniyor, ben de gidip emziriyorum. Tekrar 1e düşürmek için ne yapmalıyım ya da siz nasıl bir yontem izlediniz? yardımcı olursanız cok sevinirim.

    • Selin Hanım merhaba, uyku eğitimiyle beraber teke indirdim. Eğitim sırasında hem doktoru hem de Sinem Hanım bu aylardaki bebeklerin 10 saat civarı beslenmeden uyuyabileceğini açıkladılar. Anne yüreği inanmak istemese de kabul ettim. Amaç bebek uyanmadan beslemek çünkü bebek acıktığı için değil alıştığı için uyanıyor. Eğer alışkanlığı yıkarsanız teke de iner. Gece 12’de ve sabah 4’te mi uyanıyor; o uyanmadan yarım saat önce uykuda besledim. İster sayıyı direk indirirsiniz isterseniz miktarını azaltırsınız. Ben miktar azaltarak bıraktım. Formül sütle beslendiği için daha kolay oldu. Gece 23:30’da besledim, sonra saati kurup gece 3’te besledim. 3’teki beslemede miktarı 15-20 ml azalttım. Bir-iki hafta devam ettim. Sonra 3’tekini bıraktım, o da uyanmadı. Gece 23:30 beslenmesini 9,5 aylık olmasına rağmen hala bırakmadım. Belki ihtiyacı yok ama 12-13 saat uyuduğu için bırakmaya da henüz hazır değilim. Gene uykuda besliyorum.

      • merhaba tekrardan, geçtiğimiz haftalarda 2 kere gece 23.00 beslenmesinden sonra uyanmadı sabah 7 ye kadar uyudu ben şoka girdim 🙂 tracy hoggdan okuduğum kadarıyla her gece aynı saatte uyanması alışkanlık oluyor, farklı saatlerde uyanırsa açlık uyanması oluyor diye biliyorum ( yanlışsam düzeltin lütfen). kızım bazen sabah 5.30’da bazen 4.00’te uyanmış oluyor yatağında konuşuyor bende gidip emziriyorum, uyanık şekilde yatağa koyup uyumaya devam ediyorum, kendiliğinden uykuya dalıyor (bunu eşimle biz öğrettik ona). siz yavaş yavaş azalttıktan sonra uyanmadı demişsiniz , ya uyanırsa ne yapacağım biraz endişeliyim 🙂 acaba 23.00teki mamayı/sütü arttırıp diğerini mi kesmek daha iyi yoksa 23.00teki aynı diğeri giderek azalacak mı?

        • Selin Hanım, öncelikle ben uzman değilim. Sadece uyku eğitimi aldırdım oğluma ve eğitim metodu Hogg’unki değildi. Hogg’un kitabını okudum ama uygulama olarak kullanmadım. Siz eğer onu tercih ettiyseniz, dediği şekilde devam edin.

          Ben kendi yaptığımı size anlatacak olursam; Celil Ediz geceleri uyanır, ağlar, konuşur ve susar. Katılıp ağlamadığı sürece odasına dahi girmeyiz. Zaman zaman kafasını çarptığı oluyor, girip kontrol ediyorum o kadar. Konuştu diye içeri girmenize bence gerek yok. Aldığım eğitimde de uyku uzmanımız bunu söylemişti bize. Örneğin sabah 7’de uyansa bile en az 15-20 dakika kendi kendine ayılmasını beklerim; tabi ağlamadığı sürece. Bu onun ileride yalnız kalıp kendi kendine yetmesini de sağlayacaktır. Celil Ediz ezan sesine uyanır, alt kattaki komşunun gür (!) sesine uyanır, biz hiç ellemeyiz. Sonuçta odası karanlık ve gece olduğunu biliyor. Oldu da çok ağladı, hemen gidip kucağımda sakinleştiririm, suyunu veririm geri yatırırım.

          Ben 23:30 mamasını hiç arttırmadım, aksine eğitimden 3 ay sonra 25 ml azalttım bile. Sadece 3’tekini azaltarak bıraktım. Bu sizin ve bebeğin tercihi aslında. Belki sizinki daha iştahlıdır ve azaltmayı kabul etmez, bilemiyorum.

          • Gerçekten cok teşekkür ederim sizi kendime yakin buldum cok. Benim kizim da aynen uyaniyor ezan sesine kendi kendine konusuyor yatakta ben de ellemiyorum:) geceyi teke dusurebilirsem size yazacağım. Oğlunuzu saglikla büyütün sevgiler..

  • Rica ederim ne demek 🙂 Kızınıza da bol uykular, size de kolaylıklar dilerim 🙂 Eğer soracağınız baka şeyler olursa Instagram/Facebook’tan da bana ulaşabilirsiniz.

  • Merhaba benim oğlum bir yaşında ve gece neredeyse hiç uyumuyor gözü kapalı bir halde ağlıyor ve ben onu kundaklıyarak yatırıyorum kundaklıyarak hep beşikte uyanıp ayat a kalkıp anne diyor ve hep başını bir yerlere çarpıyor kundaklamasam sizce kundak iyi mi bana yardımcı olun lütfen

    • Ece Hanım, 1 yaş için kundaklamayı ilk defa sizden duyuyorum. Uzman değilim ama kundaklama işi bebek kendi kendine yana ve yüz üstü dönmeye başlayınca bırakılmalı. Yüz üstü döndüğünde elleri bağlı olursa boğulma riski olmaz mı? 1 yaşındaki bebek yürür ya da yürümeye az kalmıştır. Kundağa hapsetmek olur mu? İnternette bir araştırın isterseniz. Doktoru da bu konuda size uzman olarak bilgi verir.

Yorum Bırak