Kitap

Anneyi Rahatlatan Şermin Çarkacı Kitapları

BAŞLARIM ŞİMDİ ANNELİĞE! (2014)

Başlarım Şimdi Anneliğe

Başlarım Şimdi Anneliğe

Sosyal medyadan keyifle takip ettiğim, Celil Ediz’in ağlama krizlerinde çaresizliğimi kısa süre de olsa gideren bir anne Şermin Çarkacı. Zira ben tek başıma bir bebekle zaman zaman isyan ederken onda üç çocuk var ve hayata daha pozitif bakıyor. Baktım paylaşımları bana güç veriyor, gittim bütün kitaplarını aldım ve bir çırpıda okudum. Anne adaylarının, yeni annelerin hatta annelik heyecanını önceden tatmışların dahi mutlaka okuması gereken kitapları kaleme alıyor.

Başlarım Şimdi Anneliğe, Elma Yayınevi’nden basılmış 160 sayfalık bir kurtarma kitabıdır. Zaten kitabın adı bunu vaat ediyor. 2 senede 7. basıma geçtiğini düşünürsek pek çok annenin imdadına da yetişmiş demektir. Şermin Çarkacı, doğumun ilk anı itibariyle başınıza neler geleceğini, neler hissedeceğinizi, kendisinin o durumlarda neler yaptığını, püf noktalarını, sıkıcı ve eğlenceli yanlarını yazmış. Kalemi hem çok eğlenceli hem de gerçekleri gayet açık bir şekilde vurgulayacak kalitededir. Zaten hele de yeni bir anne iseniz veya adaysanız “kafanızdaki deli sorular” gerçeklikten başka bir şey istemiyor. Örnek olarak anne sütüyle ilgili mevzular, göbek bağı düşmesi, emzik, doktor seçimi, aşı dönemleri, hastalanan çocuk, diş çıkartması verebilirim. Bebek kadar anneyi ve anneliği de ele alması yükünüzü biraz daha hafifletiyor. Okudukça o günlere geleceğiniz zaman yapmanız gerekenleri hem not almak istiyorsunuz hem de özellikle yazarın belirttiği gibi akışına bırakıp kendinizi kasmamanız gerektiğini düşünüyorsunuz.

OYUNCU ANNE (2015)

Oyuncu Anne

Oyuncu Anne

İlk kitaba olan ilgi sonrası bir sene içinde ikinci kitabını yayınlayan Şermin Çarkacı bu sefer oyuncu anne kimliğini kaleme alıyor. Elma Yayınevi’nden çıkan 160 sayfalık kitapta çocuklarınızla kaliteli zaman geçirmeniz için önerilen oyunlar ele alınmaktadır. Çarkacı, hemen hepsini çocuklarıyla birebir yaşadığı için oyunların hiçbiri size imkansız görünmüyor. Elbette bu sizin adrenalin seviyenize, üşengeçliğinize ve çocuğunuzla gerçekten nasıl bir diyalog kurmak istediğinize bağlı! İtiraf etmeliyim ki bırakın yapmayı bazı oyunları okurken bile bana yapması zor geldi! Belki Celil Ediz büyüyünce onun heyecanını yüzünde görürüm de bana enerji gelir 🙂

Kitabın başında “Oyuncu Anne için anneler ne diyor?” diye bir bölüm var; ülkenin dört bir köşesinden onlarca annenin Şermin Çarkacı’yı takip ederek öğrendikleri şeylerle ilgili. Hepsi mutlu ve umutlu; şükranlarını sunuyor. Siz de kitaba başlamadan önce okuyacaklarınızın önemini keşfedebiliyorsunuz.

Şermin Çarkacı aslında şunu diyor herkese: Bu sıkıntıları sadece sen yaşamıyorsun ve bunlar kaçınılmaz! Çocuklarını büyütürken zamandan zevk alırsan çocukların da aynı keyfi yaşayacak ve mutlu olacaklar. Onlarla mutlu olmak, güzel bir iletişimde bulunmak varken oflayıp puflama! Ayağa kalk ve onlar için eğlenceli zaman yarat, sen de eğlen! Eğer bunu mantıklı buluyorsanız peş peşe önerilen oyunlara hazırsınız demektir. Bölümlerden birkaç örnek verecek olursam: Dışarıda oynamak, suyla oynanacak oyunlar, kitap okumaya teşvik edici oyunlar, yemek oyunları, korku oyunları ve niceleri. Bazıları hikaye de barındırıyor. Belirttiğim gibi şartı çok basit: Üşenmeyeceksiniz 🙂 Kitabın sonunda 365 gün boyunca oynanabilecek oyunlar sıralanmış; önce aylara sonra da günlere bölünmüş. Düşünsenize, elinizde hali hazırda 365 tane oyun var; üstelik illa el becerisi veya maddi boyut gerektirmiyor. Mesela “Birlikte hayal kurun” bile oyunların içinde var. Amaç çocuğunuzla birlikte paylaşımda bulunmaktan başka bir şey değil.

KÖTÜ ALIŞKANLIKLARA İYİ ÖNERİLER (2016)

Kötü Alışkanlıklara İyi Öneriler

Kötü Alışkanlıklara İyi Öneriler

Başlık dahi sayfaları hızlıca karıştırıp tek tek ezberlemeniz için yeterli görünüyor. Anne babaların korkulu rüyaları değil midir kötü alışkanlıklar ve bunlarla baş edebilme yolları? Şermin Çarkacı gene muzip üslubuyla size harika fikirler sunuyor. Elma Yayınevi’nden çıkan 96 sayfalık kitabında ebeveynlerin kabusu emzik bıraktırma, tuvalet eğitimi, ısırma, inatçılık, banyodan kaçma, yemek yememe, burnunu karıştırma (!) gibi pek çok konu var. Okudukça hemen her sayfasında “Ay evet, aynen, aynı ben” gibi tepkiler vereceğinize eminim. Zaten Şermin Çarkacı yaşadıklarını kaleme alıyor, hem de bir anne olarak. Okuduğunuz onlarca bilgi dolu kitabın aksine, size metotlar sunmuyor; gerçeklerle nasıl yüzleşeceğinizi ve bu durumları nasıl “kıvırabileceğinizi” gösteriyor. Üstelik hepsi yapılması gereken ideal yollar da olmayabilir. Amaç durumu kazasız belasız kurtarmak, iki tarafı da memnun etmek! Çocuğunuzu bu kötü alışkanlıklardan uzaklaştırma yöntemlerini açıklarken bazılarında hikayeler dahi yazmış. Bu hikayeleri çocuğunuzla okuyarak hem hayal dünyasını geliştirebilir hem de o alışkanlığın nasıl bırakılabileceğini gösterebilirsiniz. Henüz benim ufaklık 7 aylık olduğu için hepsi uzak görünse de başucu kitaplarımdan yapacağıma eminim!

Yazar hakkında

sinemaseveranne

Yorum Bırak