Sinema

Temple Grandin (2010)

İnsanları ve hayatları güzel-çirkin, zayıf-şişman, zengin-fakir, cahil-zeki gibi sınıflandırmayı, kategorilere sokmayı çok severiz. Beni de diğerlerinden en çok ayıran söz “asık suratlı” oldu. İşine gelmeyen herkes sürekli güler yüzlü olmadığım veya gerçek Fatma’yı görmeye çaba sarf etmedikleri için kolayca damgalamayı seçti. Oysa yetiştiğim aile ve çevre içinde bir nevi kendimi koruma kalkanına almış halimdi yıllarca. Karşımdakiler beni, fikrimi, kararlarımı anlamadıkça ve belki de ben anlatamadıkça sessizliği tercih ettim. Herkesle sıkı fıkı olmayı, hoş sohbet isteyen çoğu insanın aslında dedikodudan ibaret hayatlarına ortak olmayı hala sevmem ve bu halimden pişman değilim. İşin trajikomik yanı beni asık suratlı bulan çoğu kişiye oranla, farklı kişileri “eksik” olarak görmektense oldukları gibi kabullenmeye çalışırım. Peki, siz bunu yapabiliyor musunuz? Engelli, sağlık problemi olan, obezite veya sizin normlarınızda güzel olmayan, fiziksel farklılığı olanlara eksik gözüyle mi bakıyorsunuz yoksa olduğu gibi mi? Cevabı Temple Grandin’de arayalım mı?

2,5 yaşına kadar annesinin tüm desteğine rağmen konuşamayan Temple, doğru eğitim ve insanlar sayesinde sosyal hayata uyum sağlamayı başarmıştır. Otistik olması ne onu ne ailesini asla yıldırmamış, başarılara imza atacak mükemmel bir hayat sunmuştur. Lakin bu hayat tahminden daha zordu.

En iyi kadın oyuncu Altın Küre ödülünü alan televizyon filmi, ibretlik bir başarı öyküsünü anlatıyor. 1947 doğumlu Temple Grandin azmiyle hem tüm otizmli bireylere hem hayvanlara büyük destek oluyor. İnsanları kalıplara sokmamak gerektiğini, rutinlerin herkeste farklılaşabileceğini, şansı herkese verilmesi gerektiğini vurguluyor. Çekimlerde Temple’ın gözünden hayata bakılması otizmlilerin dünyayı nasıl gördüklerini anlamakta fayda sağlıyor. Görsel hafızanın mükemmelliği hayran bırakırken oyuncu performansları, sahnelerin temposunun duygulara göre ayarlanması, Temple’a karşı acımasızlığın oldukça gerçekçi gösterilmesi filmin artılarındandır. Celil Ediz’e büyüyünce mutlaka izlettireceğim. İnsanları eksik değil farklı görmeyi ailesinden öğrenmeli! Kodu: +13 yani 13 yaş altı için uygun olmayabilir. IMDb 8.3, 107 dakika, türü biyografi-dram

Yazar hakkında

sinemaseveranne

Yorum Bırak